Een kijkje in het magazijn van Robotime Nederland

Als je bij Robotime.nl je bouwpakket bestelt, dan heb je het vaak de volgende dag al in huis! We hebben allemaal wel eens zo'n filmpje gezien van grote postorderbedrijven waar in magazijnen en warehouses, lopende banden en robots de pakketten inpakken en naar de klanten brengen. Hoe gaat dat eigenlijk bij Robotime.nl?

Nou, dat doet zeker geen robot, maar Marcel, dé alround warehouse medewerker van Robotime.nl! Met deze duizendpoot gaan wij eens verder kennismaken. Je komt te weten wie nou precies Marcel is, hoe dat nou gaat in zo'n magazijn en hoe stressbestendig je wel niet moet zijn, om de bouwpakketten snel bij jullie thuis te krijgen.

1. Marcel, eerst de hamvraag van het kip of het ei, wat was er eerder voor jou, het bouwpakket of Robotime.nl? Ben je gaan modelbouwen door je werk bij Robotime.nl of ging je werken bij hen en werd je toen verslaafd aan bouwpakketten?

Ha, ja, nee, eerst kwam het bouwpakket en zoekende naar een fysieke winkel kwam Robotime.nl in beeld, daar het bedrijf met magazijn toevallig ook in Arnhem zit.

2. Dus je was al modelbouwfan, maar wie ben je nog meer?

Ik ben dus Marcel, ik ben 55 jaar en woonachtig in Arnhem. Daarnaast ben ik voorzitter van de Stichting Wandel met Op Stap. Ik organiseer twee keer per maand wandeltochten door heel Nederland. En natuurlijk dan mijn tijdrovende hobby, het bouwen met technische bouwstenen en Robotime pakketten.

3. Oké helder, maar hoe ben je dan bij Robotime.nl, warehouse medewerker geworden? Je loopt gewoon naar binnen en zegt: ik wil hier werken?

Zo ongeveer ja. Via de facebookgroep de Robotime.nl-club werd ergens herfst 2023 een vrijwilliger gezocht, wat uiteindelijk resulteerde in mijn vaste aanstelling als allround warehouse medewerker.

4. Dat is wel heel gaaf, dat je van je hobby je beroep kunt maken! Hoeveel uur werk je er nu?

Ik werk 16 uur per week, op papier dan, maar het is in het hoogseizoen van de najaars- en wintermaanden, veel drukker. Ook vanwege de beurzen die er dan zijn.

5. Wacht even, beurzen? Je werkt toch in het magazijn?

Ja, maar ik doe ook het voorbereiden en afbouwen van displays die in de winkels en op beurzen komen te staan. Deze komen heel stevig verpakt vanuit de fabrikant naar Nederland en moeten dan uitgepakt en afgemonteerd worden. Dit moet zorgvuldig gebeuren, want het moet transportbestendig zijn, want er mag natuurlijk niets breken. Ik controleer of de elektra werkt, of alles goed is vastgezet, of het stevig staat en of de vitrines of displays schoon zijn. Geen vette vingers natuurlijk! Het leuke aan dit werk, is dat ik een van de eersten ben die de nieuwe producten in handen krijgt en er alvast mee mag 'spelen'!

6. Bofferd! Maar je doet nog meer in het magazijn, natuurlijk!

Ja, ik verricht alle voorkomende werkzaamheden in het magazijn. Om bij het begin te beginnen: het ontvangen van leveringen hoort ook bij het werk. Er komen verschillende transporteurs bij ons langs. Regelmatig komen er pallets met bouwpakketten vanaf de fabrikant binnen. Dat kunnen nieuwe bouwpakketten zijn of stock die aangevuld moet worden.

7. O ja, dat hoort er natuurlijk ook bij. Weet jij dan waar alles moet liggen?

Dat kan ik zo ongeveer wel dromen, ja! Aan de hand van de bestellijst wordt alles gecontroleerd en geteld voordat het de grote voorraad in gaat. We hebben een strak systeem waar welke bouwsets opgeslagen liggen en ik pak de pallets uit en berg het op in de stellingen. Wat leuk is om te zien, is dat je de volgende dag al in de bestellingen bouwpakketten de deur uit ziet gaan, die gisteren waren binnen gebracht.

8. Oké, maar dan moet het naar de modelbouwer. Hoe dan?

Nou, ik doe het verzendklaar maken van consumentenorders en de b2b-orders. Na 15:00 uur printen we de lijst met bestellingen uit die dezelfde dag nog verzonden worden. Dat gaat als een geoliede machine waar iedereen z’n taak heeft. Ik ren langs de stellingen en pak de items die naar de inpaktafel gaan.

9. Stressie dus dat je het op tijd weg moet krijgen.

Tijdsdruk is er zeker na 15:00 uur. Dat is soms een uitdaging, maar ik maak me niet zo druk en gewoon beginnen bij het begin! De berg is vaak hoger als men er vanaf de onderkant tegen aan kijkt toch?

10. Dat is een mooie uitspraak, maar toch …

Ik doe het niet alleen, hoor, een andere collega voorziet de pakketjes van een servicesticker, een felicitatiekaart en de kaart van de Robotime.nl facebookgroep. De volgende collega stopt de pakketjes weer in een verzendzak, enveloppe of doos, voorziet ze van een adreslabel en legt deze op een verzamelplaats waar deze uiteindelijk klaar worden gezet voor transport naar een postNL punt. Dan laden we de wagen vol. Het wordt steeds drukker en drukker en dus moeten we vaker per dag rijden om alles op tijd weg te krijgen.

11.Je had het daarstraks over b2b-orders, Marcel, wat zijn dat?

B2b orders zijn business to business-orders. Dus voor winkels e.d. Wij bevoorraden ook bekende winkelketens. Het verschil tussen b2b en consumentenorders zijn eigenlijk de aantallen. Bij een b2b order gaat er veel volume naar één adres terwijl er naar de consument enkele pakketjes verstuurd worden.

12. Wat zijn de verdere uitdagingen van jouw werk?

Nou, het magazijn opgeruimd en netjes houden. Je moet bijvoorbeeld de afvalstroom zoveel mogelijk scheiden, zorgen voor opslag van de verpakkingsmaterialen, transportmiddelen en gereedschappen e.d. Alles heeft een vaste plaats en zo grijp je nooit mis. Dat is belangrijk, want er is heel veel goederenbeweging bij ons. Daarom moet je erg systematisch te werk gaan. Omdat wij een jong en groeiend bedrijf zijn, ligt hier een enorme uitdaging waarin ik aardig wat energie kwijt kan om het overzicht te (be)houden. Als je daarin structureel te werk gaat, weet je uiteindelijk wat er is en speelt in het magazijn!

13. Wat vind je het leukst aan je werk en wat motiveert je om elke keer aan de slag te gaan?

Wat mij motiveert, zijn mijn collega’s en de gevarieerdheid van het werk. Geen dag is hetzelfde. En wat fijn is, er is ruimte voor mijn eigen inbreng. Het is veelzijdige werk, maar ook het meepraten over de toekomst en het verder uitrollen van plannen en natuurlijk het product, maken dat ik het erg leuk werk vind!

14. Marcel als laatste, wat zijn jouw favoriete bouwpakketten?

Oei, da's een goeie. Ik heb er nog een paar liggen die ik moet maken, maar helaas heeft een week maar zeven dagen. Ik vind de knikkerbanen erg leuk, maar waar ik ook heel veel plezier aan heb beleefd, waren de Romantic carrousel en de Victorian lantaren. Nu nog ligt het Vikingschip op me te wachten en de boekensteunen van de stoomtrein!

15. Aha, dus jij bent niet zo van de miniatuurhuisjes?

Hartstikke leuk hoor, miniatuurhuisjes, maar Robotime heeft als ondermerken ROKR, Rolife en Rowood en voor mij is van toepassing: Eens een ROKR altijd een ROKR!

En met deze ferme stelling van Marcel, weten jullie precies wie Marcel is, hoe het bij Robotime.nl in het warehouse te werk gaat en hoe het komt dat jullie houten bouwpakket al de volgende dag al bij je op de mat ligt. Marcel, dank voor deze eyeopener en nog heel veel plezier in je werk!